vineri, 9 martie 2012

Ave Maria


În seara zilei de 3 noiembrie 1888, a doua zi după comemorarea credincioşilor răposaţi, un preot catolic din Londra s-a întors acasă, obosit după o zi de alergătură; rugăciuni la morminte, spovezi, liturghii pentru răposaţi. Se pregătea să-şi recite ultima parte din breviar, când, la poarte case parohiale, a sunat clopoţelul. Era o femeie în vârstă, îmbrăcată într-o mantie de culoare închisă. Venea să-l roage să se ducă pe strada…la numărul…, unde un tânăr avea nevoie de ajutorul unui preot.
Obosit cum era, a obiectat, reproşându-i că trebuia să vină mai din timp, dar, văzând-o cât era de îndurerată, n-a mai zis nimic şi i-a promis că va fi acolo în 20 de minute. Şi-a notat adresa, a luat Sfânta Împărtăşanie şi a pornit spre casa indicată, pe uliţele întunecate şi tăcute ale oraşului.
Strada o cunoştea, doar numărul i-a fost ceva mai greu să-l citească din cauza întunericului.. L-a găsit, în cele din urmă, şi a sunat la poartă. A apărut o servitoare bătrână, care a deschis.
- Se află aici un tânăr bolnav? a întrebat preotul.
 - Nu, domnule. Aici în casă toţi sunt sănătoşi. Poate aţi greşit adresa.
 - O doamnă mi-a dat adresa şi mi-a spus să vin aici.
 - Vă repet că la noi nu este nimeni bolnav. Avem, într-adevăr, aici un tânăr, dar e sănătos.
            Preotul dădu să plece, dar un tânăr, care auzise discuţia, a ieşit în uşă şi i-a zis:
 - Părinte, precum vedeţi, sunt sănătos. Dar, dacă nu vă grăbiţi, poftiţi înăuntru şi rămâneţi puţin.
           Preotul şi-a dat seama că tânărul trebuie să fie catolic, deoarece anglicanii nu folosesc termenul „părinte” pentru pastorii lor, şi a îndrăznit să-l întrebe:
 - Sunteţi catolic?
 - Da, părinte, sunt, sau, mai bine zis, ar trebui să fiu. Dar, în afară de botez, altceva nu mai am din religia catolică.
            Preotul a intrat şi între el şi acel tânăr a început o discuţie prietenească. El i-a povestit că în copilărie învăţase ceva noţiuni de religie, dar de vreo zece ani nu s-a mai interesat de cele ale sufletului. Doar atâta că în fiecare seară, la culcare mai recita un Ave Maria pentru că aşa i-a promis mamei sale când era mai mic. Conversaţia a devenit din ce în ce mai plăcută, iar tânărul părea emoţionat şi surprins de această neaşteptată întâlnire cu un preot catolic.
 - Părinte, dacă tot aţi venit, ce ar fi să mă şi spovediţi?
 - Se poate, cum să nu?
           Spovada a decurs foarte bine, iar tânărul se arăta destul de zelos în a fi sincer şi dădea semne că, într-adevăr, îşi regretă păcatele. După ce i-a dat dezlegarea, preotul l-a împărtăşit şi i-a zis:
 - Să vii şi mâine la liturghie. E duminică şi e frumos să te mai împărtăşeşti.
Tânărul, bucuros a promis că va veni. Şi s-au despărţit ca doi buni prieteni. A doua zi preotul l-a aşteptat, dar el nu a mai venit. A apărut însă servitoarea bătrână, care deschisese poarta în seara precedentă.
 - Părinte, ce nenorocire! Băiatul, cu care aţi stat aseară de vorbă, a murit astă noapte.
            A aflat de la ea că tânărul avusese un atac de apoplexie şi a murit. După liturghie, împreună cu clericul care îl ajuta, preotul a mers la aceeaşi adresă să se roage pentru cel răposat. Era încă în patul lui. Toţi cei prezenţă plângeau: „Să mori în floarea vârstei!”
            Pe un perete al camerei, preotul, surprins, a observat un tablou cu chipul unei femei. Şi se uita îndelung la tablou.
Servitoarea bătrână, mirată, îl întreabă:
 - De ce vă uimiţi aşa? O cunoaşteţi?
 - Da, ea este cea care a avenit aseară să ne cheme. Dar cine este această doamnă?
 - E mama băiatului.
 - Dar unde este ea acum, că nu o vad aici?
 - A murit acum trei ani.
 - Cum aşa? Că doar am vorbit aseară cu ea. Ea mi-a dat adresa şi mi-a zis să vin aici.
            Cuvintele preotului au produs multă uimire  şi emoţie pentru cei prezenţi. Şi conclude preotul:
 - Iată o mamă, care vine de dincolo de mormânt pentru a salva fiul de la moartea cea veşnică. Dar fiul este răsplătit astfel pentru că şi-a ţinut făgăduinţa pe care o făcuse: de a rosti zilnic Ave Maria înainte de culcare. Acesta a fost un modest omagiu adus Mariei. Cele două mame s-au unit în a-şi mântui fiul în ultimul ceas de viaţă.
            Preotul a considerat o datorie să consemneze acest fapt, pentru a arăta ce înseamnă cinstirea Maicii Domnului chiar şi cu o simplă rugăciune zilnică.