sâmbătă, 20 octombrie 2012

"Cadou" pe cinste!



 - Cu ce vă pot fi de folos, domnule? - întrebă vânzătorul pe clientul sau abia sosit.
 - Un „cadou” pentru soţia mea, răspunse clientul. De data aceasta vreau într-adevăr să cheltuiesc ceva. Aş dori două pachetele de jigniri: un pacheţel pentru figura ei şi unul pentru întreţinerea ei. Aş mai vrea un frumos lănţişor de reproşuri cu câteva ciucuri intercalate şi 10 sau chiar 20 de înţepături".
 - Mai doriţi ceva în afară de acestea? – întrebă vânzătorul.
 - Nu, mulţumesc. De dragul binelui, nu vreau să fac prea multe. Cât costă toate acestea la un loc?   
 - Domnule, răspunse vânzătorul, asta va costă întreaga cinste pe care o aveţi".

vineri, 19 octombrie 2012

Bătrânii şi şarpele



A fost odată în Africa un comandant care porunci să fie ucise toate persoanele în vârstă. Era de părere că ele nu mai sunt de folos la nimic și sunt o povară pentru societate. Supușii săi, chiar dacă cu neplăcere, duseră la îndeplinire porunca, deoarece comandantul era puternic și sever. Doar unul singur nu ascultă de porunca lui: el își ascunse părinții într-un grajd părăsit dintr-o peșteră.
Într-o zi, comandantul se trezi cu un șarpe în jurul gâtului. A strigat cât a putut, dar nimeni n-a reușit să-l ajute. Bătrânii care aveau experiență cu șerpii nu mai trăiau, iar cei tineri nu știau cum să procedeze pentru a-i scăpa pe oameni de șerpi.

joi, 18 octombrie 2012

Iubirea de mamă



În timpul ocupației americane din Filipine, mulți soldați erau pregătiți la bordul unor nave maritime militare să riposteze atacurilor inamicilor. Atacul trebuia să înceapă, când, deodată, geaca militară a unui soldat căzu în apă. Soldatul ceru permisiunea de la comandatul șef de a sări pentru a-și recupera geaca, dar rugămintea nu i-a fost îndeplinită. Cu toate acestea soldatul sări în apă. Toți credeau că vrea să dezerteze, dar după ce-şi găsi geaca, reveni la bordul navei. Ajuns la bord, i-a fost luata geaca şi a fost arestat. După câteva zile s-a pronunțat sentința de condamnare la moarte pentru dezertare.

miercuri, 17 octombrie 2012

Dialog tată - fiu



 - Hei, tăticule!, striga un copil. Tatăl său citea ziarul. Deodată el spuse tare:
 - Da, ce vrei fiule? Copilul răspunse:
 - Când voi crește mare, va trebui să citesc și eu ziarul?
 - Bineînțeles.
 - Dar de ce, tăticule?
Tatăl se făcu că nu aude și citi mai departe.
 - Hei, tăticule, de ce?
 - Of, Doamne, când ești adult, atunci se obișnuiește să citești ziare. Se simte nevoia de a ști tot ce se petrece în lume; trebuie să fii în pas cu lumea.
 - Ce înseamnă a fi în pas cu lumea?

marți, 16 octombrie 2012

Amânarea periculoasă



Într-o veche legendă se povestește despre trei ucenici ai diavolilor care au venit într-o zi pe pământ pentru a se forma. Discutau cu Satana, superiorul diavolilor, despre planurile lor, despre ispitirea și pervertirea oamenilor.
Primul ucenic spuse:
 - Îi voi învăța pe oameni că nu există Dumnezeu. Satana îi replică:
 - Cu această învățătură nu-i vei câștiga pe mulți de partea noastră, deoarece cei mai mulți oameni intuiesc că există Dumnezeu. În inima lor există ceva care-i face să creadă în Dumnezeu. Această înclinație n-ai putea s-o îndepărtezi prea ușor din inima lor.

luni, 15 octombrie 2012

Alegerea bună


Episcopul și scriitorul francez François  Fénelon (vezi foto), într-o seară de Crăciun, a chemat trei tineri în casa lui pentru o mică muncă. La sfârșit, le-a spus:
 - Pe această masă vedeți trei monede de aur și trei cărți de viață spirituală. Alegeți ce vă place.
            Doi tineri au luat imediat câte o monedă de aur fiecare; al treilea, în schimb, a preferat o carte bună.
Episcopul i-a zâmbit acestuia din urmă și i-a spus:
- Deschide cartea la prima pagină.
El a deschis cartea și a găsit acolo trei monede strălucitoare de aur.
           Atunci, episcopul a încheiat:
- Trebuie să cauți mai întâi împărăția lui Dumnezeu; restul vă va fi dat pe deasupra!

duminică, 14 octombrie 2012

În locul mamei vinovate



Schamyl, (vezi foto) (1797 – 1871) a fost un mare conducător politic musulman  din Daghestan. A fost unul dintre capii rezistenței împotriva Rusiei, în timpul războiului caucazian dintre anii 1834 -1859. A fost un conducător foarte credincios, dar și învățat, deoarece a studiat gramatica, logica, retorica și limba arabă. Dar a fost și foarte iubit de popor pentru că era drept și iubitor de adevăr.
El voia cu tot dinadinsul sa stârpească din regatul său corupția și mituirea. Pentru cel prins, pedeapsa era publică: 50 de lovituri cu varga.
Prima vinovată a fost chiar mama sultanului.