sâmbătă, 28 aprilie 2012

Sf. Gianna Beretta Molla

Gianna Beretta s-a născut la Magenta (Milano) la 4 octombrie 1922, fiind a zecea din cei 13 copii ai soţilor Alberto Beretta şi Maria De Micheli. Prima Împărtăşanie, pe care o face la vârsta de cinci ani şi jumătate, constituie un moment important pentru Gianna, Euharistia devenind sprijinul şi lumina copilăriei, adolescenţei şi a tinereţii ei. În acei ani nu au lipsit dificultăţile şi suferinţele: a trebuit să schimbe şcoala, avea o sănătate fragilă, s-a mutat cu familia, părinţii s-au îmbolnăvit şi au murit.

vineri, 27 aprilie 2012

Puterea exemplului


Frédéric Ozanam (foto) (Milano, 23 aprilie 1813 - Marsilia, 8 septembrie 1853), cunoscut istoric şi jurnalist francez, mare profesor universitar la Lyon şi la Sorbona, a fost declarat fericit de către Papa Ioan Paul al II-lea la 22 august 1997.
            Tânăr fiind, Frédéric a fost trimis de părinţii săi la Paris, pentru studii. Aici a avut ocazia de a-l cunoaşte pe marele om de ştiinţă, dar şi bun creştin, profesorul André Marie Ampère  Iată ce povesteşte Ozanam într-un articol: „Într-o zi, am intrat în biserica Sfântul Ştefan pentru un moment de reculegere, pentru a-mi uşura inima.

joi, 26 aprilie 2012

Îngerul păzitor

Un copil se plimba pe stradă cu tatăl său. Trecând prin faţa bisericii, a zărit o icoană care îl reprezenta pe îngerul păzitor. Sub icoană se putea citi: „Copil trecând pe o punte alături de îngerul păzitor.”  
            „Nu e decât o caricatură făcută de Biserică - a zis tatăl. Nu există îngeri păzitori. Sunt doar poveşti de-ale preoţilor.” Totuşi copilul a reţinut ideea din icoană şi, din acea zi, se ruga mereu îngerului său păzitor.
            După câteva zile, tatăl se întorcea acasă de la lucru. De la distanţă, observă mulţi oameni în jurul casei sale. Ce se întâmplase? Fiul său căzuse de la al treilea etaj, dar medicul a observat că nu păţise nimic şi era perfect sănătos. „Vezi, tată? – i-a zis copilul. Eu sigur am un înger păzitor. În timp ce cădeam, m-am rugat la el să nu mă lase.”
            Tatăl a căzut în genunchi şi, crezând, a plecat imediat să cumpere o icoană cu îngerul păzitor, pe care o văzuse în vitrină, pe când era cu fiul său pe stradă.

miercuri, 25 aprilie 2012

Fericita Veronica din Binasco

Fericita Veronica Negroni din Binasco ( 1445 – 1497) a fost favorizată, încă din copilărie, de Maica Domnului, prin câteva apariţii.
Veronica, pentru a asculta de tatăl ei, era ocupată întreaga zi cu lucrurile casnice, iar noaptea dormea mai puţin pentru a învăţa să citească. Pentru reuşita ei în viaţă, apela des în rugăciune la Maica Domnului.
            Într-o noapte a avut uimirea, dar şi bucuria, de a i se arăta Fecioara Maria, care o încuraja: „Nu-ţi fie frică, fiica mea,, dar nici nu te osteni aşa de mult studiind.

marți, 24 aprilie 2012

Judecata pripită


Un tăietor de lemne era argat la un boier. Lucrând, mereu îi blestema pe Adam şi Eva pentru că au călcat porunca lui Dumnezeu atât de uşor şi au pricinuit atâta rău neamului omenesc: “Eu şi nevasta mea nu am fi fost aşa de naivi”, zicea el. Stăpânul l-a auzit şi i-a spus: “Ei bine, de azi înainte, vă voi ţine, pe tine şi pe soţia ta, ca pe nişte prinţi în casa mea. Veţi fi aproape la fel de fericiţi ca Adam şi Eva în paradis. Însă veţi fi puşi la încercare când mai puţin vă aşteptaţi.” Cei doi au fost primiţi în palatul boierului, mâncau la aceeaşi masă cu el, nu duceau lipsă de nimic.

luni, 23 aprilie 2012

Un sfat bun

Într-o zi, un industriaş bogat s-a dus să se sfătuiască cu o călugăriţă de clauzură. Era hotărât să facă cu bogăţiile sale ceea ce îi va arăta Domnul, chiar să vândă totul şi să dea săracilor, dacă i-ar fi cerut aceasta. Sora a cerut timp pentru rugăciune şi, când s-a întors bogatul pentru a primi răspunsul, i-a spus: “Atunci, mergi şi deschide o altă fabrică şi dă-le de lucru şi altor muncitori!” Şi aşa a făcut.
(Raniero Cantalamesa)

duminică, 22 aprilie 2012

Îngerul şi apa


Micuţa Rachel Beckwith (în fotografie), în vârstă de 9 ani, din Statele Unite, nu şi-a dorit cadouri pretenţioase de ziua ei, ci le-a cerut celor apropiaţi să doneze bani pentru a alimenta cu apă un sat din Africa.
Rachel Beckwith şi-a dorit de ziua ei, care a fost pe 12 iulie 2011, ca cei dragi să pună mână de la mână şi doneze bani pentru o organizaţie non-profit, "charity:water", care alimentează cu apă 19 ţări din Africa, Asia şi America Latină.
            Pe un site, construit special în acest scop, Rachel povestea cum i-a venit ideea acestui proiect: