marți, 24 aprilie 2012

Judecata pripită


Un tăietor de lemne era argat la un boier. Lucrând, mereu îi blestema pe Adam şi Eva pentru că au călcat porunca lui Dumnezeu atât de uşor şi au pricinuit atâta rău neamului omenesc: “Eu şi nevasta mea nu am fi fost aşa de naivi”, zicea el. Stăpânul l-a auzit şi i-a spus: “Ei bine, de azi înainte, vă voi ţine, pe tine şi pe soţia ta, ca pe nişte prinţi în casa mea. Veţi fi aproape la fel de fericiţi ca Adam şi Eva în paradis. Însă veţi fi puşi la încercare când mai puţin vă aşteptaţi.” Cei doi au fost primiţi în palatul boierului, mâncau la aceeaşi masă cu el, nu duceau lipsă de nimic.

            Într-o zi, după ce au mâncat din cele mai alese bucate, a mai fost adusă o farfurie mare, acoperită, iar stăpânul le-a spus: „Puteţi mânca mai departe din toate bucatele de pe masă, dar de această farfurie să nu vă atingeţi până ce nu mă voi întoarce eu. Dacă nu veţi respecta această dorinţă a mea, veţi pierde fericirea din casa mea.”
            Boierul a plecat. Cei doi soţi ardeau de curiozitate să ştie ce este în acea farfurie. „Nu mâncăm, dar ia să vedem măcar ce surpriză ni se pregăteşte.” Femeia a întins mâna şi a ridicat capacul. Din farfurie a ieşit o pasăre care imediat şi-a luat zborul. Când s-a întors stăpânul, ruşinea lor nu a fost mică şi au trebuit să se întoarcă la munca lor mai înainte.
            Concluzie: Nu judeca pentru că nici nu ştii când vei cădea şi tu!