duminică, 14 octombrie 2012

În locul mamei vinovate



Schamyl, (vezi foto) (1797 – 1871) a fost un mare conducător politic musulman  din Daghestan. A fost unul dintre capii rezistenței împotriva Rusiei, în timpul războiului caucazian dintre anii 1834 -1859. A fost un conducător foarte credincios, dar și învățat, deoarece a studiat gramatica, logica, retorica și limba arabă. Dar a fost și foarte iubit de popor pentru că era drept și iubitor de adevăr.
El voia cu tot dinadinsul sa stârpească din regatul său corupția și mituirea. Pentru cel prins, pedeapsa era publică: 50 de lovituri cu varga.
Prima vinovată a fost chiar mama sultanului.
Vestea l-a lovit ca un trăsnet. S-a luptat cu sine însuși trei zile: cum să o pedepsească chiar pe propria mamă. În a patra zi a ieșit în fața mulțimii, palid și serios. A poruncit să-i fie adusă mama în lanțuri. A permis la doi călăi s-o biciuiască! Dar, după prima lovitură de nuia, căzută pe spatele gol al mamei sale, sultanul o împinse la o parte și se așeză el însuși în locul ei pentru a primi restul de patruzeci și nouă de lovituri. Însângerat, s-a ridicat și a spus mulțimii mute de admirație:
- Mergeți acasă! S-a dat satisfacție legii. Sângele sultanului vostru a curs drept răscumpărare.
Din acea zi s-a terminat cu mita și corupția.
Așa și Isus, a suferit el în locul nostru, ca noi să fim răscumpărați!