marți, 16 octombrie 2012

Amânarea periculoasă



Într-o veche legendă se povestește despre trei ucenici ai diavolilor care au venit într-o zi pe pământ pentru a se forma. Discutau cu Satana, superiorul diavolilor, despre planurile lor, despre ispitirea și pervertirea oamenilor.
Primul ucenic spuse:
 - Îi voi învăța pe oameni că nu există Dumnezeu. Satana îi replică:
 - Cu această învățătură nu-i vei câștiga pe mulți de partea noastră, deoarece cei mai mulți oameni intuiesc că există Dumnezeu. În inima lor există ceva care-i face să creadă în Dumnezeu. Această înclinație n-ai putea s-o îndepărtezi prea ușor din inima lor.

Cel de-al doilea ucenic spuse:
 - Le voi spune oamenilor că nu există iad și că pentru păcatele lor nu trebuie să se teamă de pedeapsă. Satana îi replică:
 - În acest mod cu greu vei putea să ispitești pe cineva. Oamenii deștepți de mult știu că există iadul și că orice faptă rea atrage după sine o pedeapsă corespunzătoare.
În sfârșit, cel de-al treilea ucenic spuse:
 - Eu îi voi convinge pe oameni sa amâne orice activitate bună, le voi da multe ocupații și să creadă că nu există vreun lucru care trebuie făcut imediat.
 - Mergi la treabă, îi spuse Satana. Aşa vei avea succes dacă oamenii tot vor amâna rugăciunea, spovada, liturghia și toate faptele bune. Vei înșela mii de oameni și-i vei câștiga de partea noastră".