vineri, 19 octombrie 2012

Bătrânii şi şarpele



A fost odată în Africa un comandant care porunci să fie ucise toate persoanele în vârstă. Era de părere că ele nu mai sunt de folos la nimic și sunt o povară pentru societate. Supușii săi, chiar dacă cu neplăcere, duseră la îndeplinire porunca, deoarece comandantul era puternic și sever. Doar unul singur nu ascultă de porunca lui: el își ascunse părinții într-un grajd părăsit dintr-o peșteră.
Într-o zi, comandantul se trezi cu un șarpe în jurul gâtului. A strigat cât a putut, dar nimeni n-a reușit să-l ajute. Bătrânii care aveau experiență cu șerpii nu mai trăiau, iar cei tineri nu știau cum să procedeze pentru a-i scăpa pe oameni de șerpi.

Atunci tânărul, care-și ținea ascunși părinții, fugi la ei și-i întrebă ce trebuie să facă comandantul pentru a scăpa de un șarpe. Tatăl bătrân îl sfătui:
 - Prinde un șoarece și du-l în camera comandantului. Acolo lasă-l liber și vei vedea ce se va întâmpla!
Tânărul făcu ce-l sfătui tatăl său. Când șarpele zări șoarecele, începu să se desprindă de pe gâtul comandantului și să-l urmărească pe șoarece. Imediat tinerii mai puternici au luat ciomege în mâini și au omorât șarpele.
După ce comandantul își reveni din șoc, îl întrebă pe tânăr cine i-a dezvăluit acest mister. Acesta îi spuse adevărul. Atunci comandantul se gândi îndelung și se convinse de greșeala pe care o făcuse.