vineri, 19 octombrie 2012

Bătrânii şi şarpeleA fost odată în Africa un comandant care porunci să fie ucise toate persoanele în vârstă. Era de părere că ele nu mai sunt de folos la nimic și sunt o povară pentru societate. Supușii săi, chiar dacă cu neplăcere, duseră la îndeplinire porunca, deoarece comandantul era puternic și sever. Doar unul singur nu ascultă de porunca lui: el își ascunse părinții într-un grajd părăsit dintr-o peșteră.
Într-o zi, comandantul se trezi cu un șarpe în jurul gâtului. A strigat cât a putut, dar nimeni n-a reușit să-l ajute. Bătrânii care aveau experiență cu șerpii nu mai trăiau, iar cei tineri nu știau cum să procedeze pentru a-i scăpa pe oameni de șerpi.

Atunci tânărul, care-și ținea ascunși părinții, fugi la ei și-i întrebă ce trebuie să facă comandantul pentru a scăpa de un șarpe. Tatăl bătrân îl sfătui:
 - Prinde un șoarece și du-l în camera comandantului. Acolo lasă-l liber și vei vedea ce se va întâmpla!
Tânărul făcu ce-l sfătui tatăl său. Când șarpele zări șoarecele, începu să se desprindă de pe gâtul comandantului și să-l urmărească pe șoarece. Imediat tinerii mai puternici au luat ciomege în mâini și au omorât șarpele.
După ce comandantul își reveni din șoc, îl întrebă pe tânăr cine i-a dezvăluit acest mister. Acesta îi spuse adevărul. Atunci comandantul se gândi îndelung și se convinse de greșeala pe care o făcuse.