marți, 18 septembrie 2012

Pictorul onest



Pictorul italian Coriolan Vighi (1852-1904) (vezi foto), înainte de a-și câștiga faima de mare artist, trăia în mare mizerie, și ajunsese muritor de foame. Norocul a început de la un simplu act de onestitate și dreptate.
Își agățase tablourile pe un gard, în așteptarea vreunui client. Lumea trecea în sus și în jos, unii aruncau o privire în fugă, dar nimeni nu-i acorda nici o atenție. În sfârșit, un cetățean german se oprește, își alege un tablou, întreabă prețul, îi pune banii într-un plic, îl înmânează pictorului, ia tabloul și pleacă. În urmă, Coriolan numărând banii, constată că avea cu o sută de lire mai mult decât ceruse. Crezând că s-a înșelat cumpărătorul, a alergat să-i restituie. Cetățeanul i-a zis zâmbind binevoitor: Știu. Păstrați suta de lire pentru că o meritați. Vă vor fi mai de folos decât mie! Văd că sunteți un om foarte onest și cinstit. Mi-ați câștigat toată încrederea.
Din acel moment germanul a devenit un cumpărător frecvent, un admirator al cinstei și un propovăduitor al talentului artistic al lui Coriolan Vighi, și așa pictorul a devenit renumit.