miercuri, 18 aprilie 2012

Credinţa în înviere

Sfânta Felicitas, văduvă şi mamă a şapte copii, a fost obligată să jertfească idolilor. Publius, prefectul Romei, încercă să o convingă, mai întâi, cu vorbe măgulitoare. Nereuşind, începu să o ameninţe: „Nenorocito, dacă tu eşti nebună şi vrei să mori, cruţă măcar viaţa copiilor tăi.”.  La aceste cuvinte, Felicitas răspunse: Fiii mei vor trăi, numai cu condiţia de a nu jertfi idolilor.”.
            A doua zi a fost dusă din nou în faţa judecătorului, pe câmpul lui Marte, unde i s-a spus: Ai milă de copiii tăi, de aceşti bravi tineri!”.
Dar ea a spus: „Compătimirea ta este o nelegiuire, iar mila ta, arătată faţă de mine, este o şi mai mare cruzime.”. Apoi, adresându-se copiilor, le-a spus: „Priviţi spre înălţimi, priviţi cerul! Acolo vă aşteaptă Cristos cel viu, împreună cu toţi sfinţii săi!”.
            Felicitas a fost obligată să asiste la uciderea tuturor fiilor ei, ceea ce a şi făcut cu cea mai mare iubire, ca şi cum ar fi dorit să ajungă ei mai întâi la Cristos decât ea.
            Creştinii din primele veacuri spuneau aşa: „Amisimus, praemisimus, mox consecutur. (Ceea ce am pierdut, am trimis înaintea noastră, pentru ca îndată să putem recupera.)