joi, 5 aprilie 2012

Un mare adorator

Arhiepiscopul Fulton J. Sheen este cunoscut, în special, de americani, dar faima lui nu se limitează la Statele Unite ale Americii. Seria pentru televiziune "Life is Worth Living" ("Viaţa merită trăită"), difuzată între 1952 şi 1957, alături de prezenţa la radio la Ora Catolică transmisă de NBC între 1930 şi 1952, pe lângă predicile, discursurile, conferinţele ţinute, cărţile şi articole sale l-au înscris în galeria celor mai importante personalităţi ale Bisericii din SUA din istoria modernă. La puţin timp după moartea sa, la 9 decembrie 1979, au început procedurile care să conducă la beatificarea şi canonizarea acestui remarcabil Arhiepiscop.
        Cei care îi cunosc personalitatea ştiu că un element cheie al spiritualităţii Arhiepiscopului Sheen a fost promisiunea de a petrece o oră, în fiecare zi, în prezenţa Preasfântului Sacrament, promisiune pe care a respectat-o în cele şase decenii de preoţie. La un moment dat, prelatul a explicat de unde provine acest angajament al său.

Găsim explicaţia în colecţia de predici la novena dedicată Sf. Tereza de Lisieux, în 1973, în Dublin, când se împlineau o sută de ani de la naşterea Micii Flori.
        În China, (se pare s-a întâmplat  fie în timpul revoluţiei republicane din 1911, fie în timpul răscoalei boxerilor din 1899-1901), militanţii anti-catolici au preluat controlul unei parohii catolice. Preotul paroh a fost constrâns la domiciliu forţat în casa parohială, de unde a putut să asiste cu durere la profanarea tabernacolului bisericii. Treizeci şi două de ostii consacrate au fost aruncate atunci pe jos. Dar la scenă a asistat şi o fetiţă de 11 ani. Timp de 31 de nopţi, ea s-a tot întors la biserică. După ce se ruga cu ardoare, consuma de fiecare dată câte o ostie. În a 32-a noapte, însă, un zgomot l-a trezit pe paznic. Acesta a urmărit-o, a prins-o şi a bătut-o până la moarte cu patul puştii.
        Arhiepiscopul Sheen, care a auzit de martiriul acestei fetiţe pe când era seminarist, şi-a propus că se va ruga câte o oră la Preasfântul Sacrament în fiecare zi, pentru tot restul vieţii. Jertfa ei a fost cea care i-a inspirat acest angajament; şi în fapt acest angajament l-a susţinut în slujirea exemplară demonstrată de-a lungul vieţii. Tânăra eroină nu şi-ar fi imaginat niciodată că printr-un episcop ea avea să atingă inimile a milioane de catolici.