joi, 24 mai 2012

Femei puternice

Ţărăncile din Voronej (un oraş rusesc, pe malul Donului, nu departe de Ucraina), deportate tocmai în gulagul siberian pentru credinţa lor catolică, munceau zi de zi, din greu, la pădure, realizând norme destul de mari. Sărbătoarea Paştelui din acel an cădea spre sfârşitul lunii aprilie. Era încă zăpadă şi frig. Ele au cerut ca în ziua de Paşti să nu muncească, cu garanţia că în ziua următoare vor depăşi norma cerută. Răspunsul comuniştilor a fost: Noi nu recunoaştem nici o sărbătoare religioasă. Nu vă mai bateţi gura, că nu ne veţi convinge despre asta. Veţi merge la lucru la pădure ca în toate celelalte zile.”.

În ziua de Paşti paznicii le-au scos la muncă, lovindu-le cu bâtele şi patul armelor. Una dintre ele repeta mereu: „Azi e Paştele, azi e Paştele şi e păcat să munceşti!”. Ajunse în pădure, şi-au aşezat topoarele şi fierăstraiele lângă un copac, s-au aşezat pe câte o buturugă şi au început să se roage. Paznicii le-au poruncit să se descalţe şi, ca pedeapsă că nu vor să lucreze, le-au ţinut cu picioarele goale pe apa îngheţată a unui lac din apropiere. Şi aici au continuat să se roage.
            O altă femeie, necredincioasă, care era şi ea arestată, dar pentru un delict grav, vorbind despre aceste femei, notează într-o scrisoare: „Atunci am alergat eu de la un soldat la altul, rugându-i cu lacrimi să aibă milă de ele, pentru că nu au făcut nici un rău… dar în zadar. Ba mai mult, în noaptea următoare au trebuit să rămână în celula de pedeapsă stând în picioare, cu picioarele goale pe betonul rece ca gheaţa. Nu ştiam ce să cred despre purtarea lor: era oare vorba de fanatism, sau de o voinţă puternică de a-şi apăra libertatea de conştiinţă? Nu erau în toate minţile, sau erau vrednice de toată consideraţia? Dar ceea ce m-a făcut să cred că a fost o minune e faptul că nici una nu s-a îmbolnăvit, iar în zilele următoare şi-au depăşit cu multe procente norma prescrisă.”