joi, 7 iunie 2012

Fericita Imelda


Imelda, fiica contelui Lambertini, s-a născut în anul 1322, la Bologna. Încă de mică, era foarte evlavioasă: îşi construia mici altare, în faţa cărora se ruga îndelung. Cea mai mare dorinţă a sa era de a primi sfânta împărtăşanie, dar în acele timpuri copiii abia la 14 ani se puteau împărtăşi.
Pe de altă parte ar fi dorit ca la vârsta de 9 ani să fie primită în mănăstirea surorilor dominicane. Cu mare greutate a fost admisă, dar tot fără posibilitatea de a se împărtăşi. Plângea mereu pentru că oamenii nu o înţeleg, deşi ea doreşte atât de mult să-l primească pe Isus în inima ei. Doi ani a durat această aşteptare a ei.

Când avea 11 ani, plină de tristeţe, a mers într-o zi cu surorile în biserică. Preotul a refuzat să o împărtăşească. Însă o hostie s-a ridicat din ciboriu şi s-a oprit deasupra capului ei. Preotul, uimit de această minune, a luat hostia şi a  împărtăşit-o pe Imelda.
Tânăra l-a primit pe Isus cu atâta emoţie, încât imediat şi-a dat sufletul. Surorile au crezut că ea a leşinat, dar, când au scos-o afară din biserică, tânăra era fără viaţă. Avea, însă, un chip angelic, cu un zâmbet ceresc. A murit la doar 11 ani, dar fericită că l-a primit pe Isus în inima ei.
Imelda Lambertini a fost beatificată în anul 1826 de către Papa Leon XII, iar Sfântul Papă Pius X a numit-o patroană a copiilor de la prima Împărtăşanie. Impresionat de exemplul acestei fetiţe, acelaşi Papă a hotărât ca vârsta copiilor care primesc prima împărtăşanie să fie de 7 ani.
Fericita Imelda ar fi spus într-o zi: „Nu ştiu cum l-aş putea primi pe Domnul meu fără să mor!” Ea, care l-a dorit aşa de mult pe Isus, şi chiar de la prima întâlnire a plecat la el.
Dacă treceţi prin Bologna, puteţi să admiraţi şi azi chipul fericit şi surâzător al aceste fetiţe în Biserica Universitară San Sigismondo din acest oraş. Seninătatea de pe chipul ei parcă ar vrea să spună: „Isuse al meu, tu eşti cea mai mare bucurie a mea”.