vineri, 11 mai 2012

Nobilul sărac

Sf. Francisc de Gironimo ( în imagine) (17 decembrie 1642 – 11 mai 1716)  a fost preot iezuit şi a activat 40 de ani în regiunea Napoli. Avea o predilecţie pentru oamenii simpli şi săraci. Nu se sfiia să intre chiar prin cârciumi pentru a-i aduce pe cei păcătoşi la Dumnezeu. Vizita adesea pe cei din închisori şi avea faima de preot care citeşte în sufletele oamenilor. Fiind întrebat o dată, care este cel mai mare har pe care l-a primit în viaţă, a răspuns: „Acela că am căutat întotdeauna mărirea lui Dumnezeu şi nu a mea.”
            Citim în viaţa lui că, în Congregaţia Mariană, pe care o conducea şi cu care ţinea întâlniri în fiecare duminică,
 era şi un om căruia afacerile i-au mers atât de bine, încât, la un moment dat, i-a intrat în minte ambiţia de a căpăta titlul de nobil. De aceea, a început să considere că a face parte din această congregaţie, împreună cu toţi oamenii obişnuiţi, ba chiar cu cei săraci, ar putea fi o piedică în obţinerea acestui titlu.
A mers, aşadar, la părintele Francisc şi i-a spus că el se retrage din Congregaţia Mariană şi cere să fie şters din registrele acesteia.
            Părintele Francisc a încercat pe toate căile să-l abată de la această hotărâre, dar totul a fost în zadar. Văzând că nu a reuşit, părintele Francisc i-a zis:
 - Bine, vino, duminica viitoare la adunare şi am să te şterg din registre. Dar să ţii minte că va veni o zi în care ai să-ţi cerşeşti pâinea.
            În duminica următoare, după Sânta Liturghie, în prezenţa tuturor membrilor congregaţiei, părintele Francisc s-a dus la statuia Maicii Îndurerate, a scos uns dintre săbiile care străpungeau Inima Mariei şi a zis, în auzul tuturor:” Sfântă Fecioară, fratele N a fost, până azi, ca o sabie înfiptă în Inima ta. Iată că eu ţi-o scot.” A vestit apoi în public  retragerea acestuia din congregaţie şi i-a şters numele din registre.
            La puţin timp după aceea, acel om a primit titlul de nobil, dar nu s-a putut bucura multă vreme de el. A început, încet-încet, să-şi piardă averea. Apoi, odată cu asta, şi poziţia socială, iar prietenii l-au părăsit unul după altul. Ca să se salveze a făcut şi mari datorii, pe care nu le-a mai putut achita. I s-a pus sechestru pe casă şi pe lucruri şi i-a mai rămas doar o cămăruţă cu un pat. Ar fi murit şi de foame, dacă părintele Francisc nu i-ar fi trimis adesea ceva de mâncare. Trist a fost că, în loc să se întoarcă la Dumnezeu, s-a răzvrătit împotriva acestuia. Iar tot ţinutul Napoli a considerat că toate acestea s-au întâmplat pentru că a renunţat la ajutorul şi ocrotirea Maicii Domnului.