luni, 7 mai 2012

Vizita lui Dumnezeu

Era odată o bătrână, căreia Dumnezeu îi promisese că o va vizita „astăzi”. Ea s-a bucurat nespus auzind o asemenea veste. Mătură şi şterse cu grijă praful din casă, făcu în toate ordine, găti bucate delicioase şi pregăti o masă de sărbătoare. Apoi se aşeză şi aşteptă ca Dumnezeu să-i intre în casă.
            Deodată, cineva bătu la uşă. Imediat bătrâna sări să deschidă uşa. Dar, când deschise, văzu că în faţa uşii era doar un biet copil cerşetor. Bătrâna exclamă: „Nuuuu! Pentru Dumnezeu, du-te! Du-te unde vrei astăzi, pentru că eu tocmai îl aştept pe Dumnezeu. Nu te pot primi la mine acum!” Şi îl alungă pe cerşetor, cu mâna goală.

            După un timp aude din nou bătăi în uşă. Bătrâna deschise uşa, şi mai repede ca prima dată. Dar la uşă, stupoare, nu era decât un bătrân zdrenţăros. „Astăzi îl aştept pe Dumnezeu. Du-te acum! Nu te pot primi, nu mă pot ocupa de tine.” Şi îi închise uşa în nas.
            Mai spre seară, iar bate cineva la uşă. Când deschide, vede iar un alt cerşetor bătrân, slab, zgribulit, care o roagă insistent să-i îi dea măcar o coajă de pâine. Dar bătrâna, cam nervoasă, strigă la el: „Hai lasă-mă în pace! Îl aştept pe Dumnezeu. Te rog să mă laşi în pace acum!” Bătrânul a plecat flămând mai departe, iar doamna s-a pus iar să aştepte.
            Timpul trecea oră după oră. S-a făcut seară târziu. A venit noaptea, dar Dumnezeu încă nu venise. Bătrâna devenise din ce în ce mai îngrijorată: „De ce n-a venit oare până acum? Oare s-o fi rătăcit?
            În cele din urmă, tristă, bătrâna a mers la culcare şi a adormit imediat. Dumnezeu îi apăru bătrânei în vis şi îi spuse: „De trei ori am bătut azi la uşa casei tale şi de trei ori m-ai refuzat…”.