miercuri, 13 iunie 2012

Ajutorul Sfântului Anton

Era în data de 15 mai 1894. O doamnă călătorea cu trenul, împreună cu alţi călători. Deja trecuseră patru ore de drum, când doamna şi-a dat seama că a pierdut biletul de călătorie. Ajutată de tovarăşii de drum, a căutat în orice colţişor al compartimentului, dar în zadar, biletul era de negăsit.
Femeia, fiind foarte evlavioasă, a început să fredoneze o cântare către Sfântul Anton de Padova: „Sfinte Antoane, găseşte-l tu!” În compartiment mulţi au început să zâmbească dispreţuitor, iar un om necredincios chiar şi-a permis să adauge:
 - Doamnă, probabil Sfântul Anton îţi va trimite un bilet prin fereastră!
Femeia, dorind să nu mai dea motiv de batjocură celorlalţi călători, începe să se roage din toată inima, dar în şoaptă. La un moment dat trenul opreşte într-o staţie, iar după câteva minute porneşte din nou la drum. După repornirea trenului, la câteva minute, apare, în uşa compartimentului, controlorul de bilete. Doamna, văzându-l, se mai uită încă o dată în bagaje, dar negăsindu-l, era gata să plătească din nou preţul biletului. Un alt călător din tren spune:
 - L-am căutat toţi, dar, e adevărat, doamna şi-a pierdut biletul”. Controlorul, văzând situaţia, Întreabă:
 - Aţi pierdut un bilet? Pentru care destinaţie?
Doamna i-a spus unde vrea să ajungă.
 - Staţi liniştită, doamnă, a continuat controlorul. Biletul a fost găsit pe peronul gării de unde aţi plecat. Cineva l-a găsit, iar la ultima gară, unde am oprit, cineva mi-a dat prin fereastră, telegrama prin care mă înştiinţa despre biletul dumneavoastră. Această telegramă de acum va ţine loc de bilet pentru dumneavoastră.
Evlavioasa doamnă a mulţumit controlorului dar i-a răspuns călătorului care o luase în derâdere: „Acum cred că ai văzut că Sfântul Anton mi-a redat biletul prin fereastră!”