sâmbătă, 16 iunie 2012

Triherusa

Sf. Ioan Damascenul (676 – 749), mare teolog şi episcop al Orientului, supranumit şi „Sfântul Toma al Orientului”, s-a născut într-o familie creştină în Siria, la Damasc (de unde i-a rămas şi numele Damascenul sau Damaschinul).
La un moment dat el ajunge sfetnic al împăratului Leon al III-lea Isauricul. Acest împărat porneşte o luptă iconoclastă, adică s-a declarat duşman înverşunat al icoanelor. Sfântul Ioan Damascenul, prin scrierile şi predicile sale, devine un mare apărător al Maicii Domnului şi al icoanelor, mustrându-i pe cei care adoptau iconoclasmul. Auzind despre aceasta, împăratul eretic l-a acuzat de calomnie şi a dat ordin ca Sfântului Ioan Damascenul să i se taie mâna dreaptă, lucru care s-a şi întâmplat.
Ioan s-a apropiat de o icoană a Maicii Domnului şi i-a oferit acesteia mâna tăiată. Din icoană a ieşit o mână a Mariei care i-a pus la loc mâna tăiată. A mai rămas vizibilă doar o cicatrice a tăieturii. Toţi au rămas uimiţi de această minune, chiar şi împăratul, care l-a chemat în vechiul post.
Această minune a avut mare importanţă în reconsiderarea icoanelor de către iconoclaşti.Ca recunoştinţă, Sfântul Ioan a adăugat acestei icoane, ca amintire, o mână de argint. De atunci există în cultul creştin (mai ales în cel bizantin) icoana Maicii Domnului cu trei mâini, numită Triherusa (icoana din fotografie).
Icoana originală, cunoscută sub numele de Triherusa, se păstrează  azi la Mănăstirea Hilandar, din Muntele Athos.
A murit la Mănăstirea Mar Saba, de lângă Betleem, la 4 decembrie 749, unde se află şi azi chilia şi mormântul său.
O reprezentare interesantă a Sfântului Ioan Damascenul se poate vedea în biserica San Blandano, din localitatea Bronte (Sicilia). Aici Sfântul Ioan Damascenul are trei mâni: cu două se închină Maicii Domnului, iar cu a treia scrie despre Maica Domnului.