duminică, 1 iulie 2012

Miracolul din Avignon

Oraşul francez Avignon se află la câteva sute de metri de locul unde fluviul Rhone se întâlneşte cu râul Durance, iar oraşul este străbătut de răul Sorgues. În noiembrie 1433 în Avignon, a avut loc un mare miracol. În acea toamnă a plouat foarte mult şi multe cartiere ale oraşului de jos au fost inundate. După câteva zile de ploaie grea, râurile Sorgues şi Rhône ajunseseră la cote periculoase. Încă din data de 29 noiembrie apa a intrat şi în capela „Penitenţilor gri”, unde era adoraţie perpetua a Preasfântului Sacrament. Superiorul comunităţii şi un alt frate, Armand et Jehan de Pongilhac-Faure, au vâslit cu o barcă spre micuţa lor biserică, convinşi că aceasta fusese distrusă.

La faţa locului, însă, au văzut o minune. Deşi apa în jurul bisericii şi în zona bancilor era de peste un metru înălţime, drumul de la uşa bisericii la altar era perfect uscat iar ostia era neatinsă. Apa era despărţită de o parte şi de alta, ca la despărţirea Mării Roşii. Uimiţi de ceea ce văzuseră, fraţii au chemat alţi membri ai ordinului lor să vadă minunea. Au venit încă 12 fraţi, dintre care patru era călugări franciscani (şi toţi patru erau doctori în teologie), şi a scris un document în care s-a consemnat marele miracol. Vestea s-a răspândit repede şi mulţi locuitori au venit la biserică, aducând laudă Domnului.
Şi astăzi, călugării celebrează, an de an, minunea la 30 noiembrie, în sărbătoarea Sfântului apostol Andrei.
În dimineaţa zilei de 30 noiembrie, toţi membrii comunităţii merg în genunchi spre împărtăşanie, parcurgând astfel calea care a fost ferită în mod miraculos de apă. Apoi seara, la vecernie, predicatorul aminteşte de minunea din anul 1433 şi, în faţa Preasfântului Sacrament, fraţii cântă Cântarea lui Moise, compusă după despărţirea Mării Roşii. Totul se încheie cu binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament.
(în imagine: Capela din Avignon)