vineri, 2 martie 2012

Claire Ly - convertită


Sanctuarul Maicii Domnului din Laus (în apropiere de Grenoble, Franţa)este  ţinta, a nenumărate pelerinaje care îl transformă într-o autentică clinică a sufletului prin medicamentul spovezii. De aici, titlul marian care va marca identitatea sanctuarului: “Maria, scăparea păcătoşilor”. “Notre-Dame du Laus”, afirma Jean Guitton, „este una din comorile cele mai ascunse şi puternice din istoria Europei”.
Merită să faceţi un popas la cotă înaltă, în această localitate din Alpii francezi, Laus, unde Maica Domnului continuă să vorbească şi oamenilor de astăzi. Astfel, sanctuarul „Notre-Dame du Laus” a intrat pentru totdeauna în geografia spirituală a unei tinere din Cambodgia, Claire  Ly (vezi foto). Convertită a timpurilor noastre, născută într-un mediu budist, ea a reuşit să scape cu viaţă din
lagărele de concentrare ale Kmerilor Roşii, după care scrie autobiografia „Revenită din infern”. Refugiată în Franţa din 1980, ajunge din întâmplare la Laus unde se simte atrasă de celebrarea Sfintei Liturghii. Ea însăşi povesteşte că aici, la momentul consacrării euharistice, a avut o experienţă foarte intensă, când se înfiripează ideea că acest Isus, despre care auzise ceva, trebuie să fie mai mult decât un simplu înţelept. „În spaţiul unei fracţiuni de secundă, această percepţie a devenit certitudine şi, dintr-o dată, toată fiinţa mea era invadată, pe neaşteptate, de pace şi bucurie. Ceva de nedescris!”. Viaţa ei se schimbă pentru totdeauna pentru că sanctuarul nu e numai o fereastră deschisă spre Cer, dar şi un drum spre viaţa obişnuită care capătă, însă, o altă semnificaţie.