vineri, 16 martie 2012

Judecătorul judecat

O povestioară spune cum, la sfârşitul lumii, oamenii au fost adunaţi pentru judecată. Miliarde de persoane aşteptau pe o câmpie întinsă, tulburaţi de măreţia evenimentului. La un moment dat, cei din primele rânduri au încep să se agite şi să se revolte:
 - Cu ce drept ne judecă pe noi Dumnezeu? Cu ce drept mă judecă el pe mine? - strigă un evreu, arătându-şi numărul de deţinut de pe mână.  Ştie el ce înseamnă să fii deţinut într-un lagăr nazist?
 - Dar de asta ce zici? – zise un bărbat de culoare. Am fost torturat, bătut şi ucis doar pentru simplul fapt că m-am născut negru!
 - Iar eu – se ridică o studentă care a fost bruscată, abuzată – de ce a trebuit să sufăr atât? Nu a fost vina mea!
Pe toată întinderea câmpiei s-a iscat un murmur de protest la adresa lui Dumnezeu:
<Cu ce drept ne judecă el? Ce ştie el despre suferinţele din lumea noastră, despre durerea de a fi om? Ce înţelege el care trăieşte într-un loc “unde curge lapte şi miere”?>
Atunci au început să-şi aleagă reprezentanţi dintre cei care au suferit mai mult, ca să meargă la Dumnezeu pentru a susţine cauza oamenilor. S-au adunat în mijlocul câmpiei, s-au sfătuit între ei şi au ajuns la următoarea concluzie: dacă Dumnezeu vrea să ne judece, atunci el trebuie să îndure ceea ce înduraseră ei înşişi. Legitimitatea naşterii sale să-i fie pusă la îndoială. Să fie dus în exil, să fugă, să se ascundă. Să fie trădat de cei mai apropiaţi prieteni. Să fie judecat şi condamnat pe nedrept de un tribunal fals. Să fie torturat. Ceilalţi să-şi bată joc de el şi să-l calce în picioare. Să simtă ce înseamnă să fii singur şi părăsit de toţi. Să nu moară de moarte naturală, dar să fie ucis. Şi lista continua. De fiecare dată când erau rostite aceste sentinţe, mulţimea din jur înălţa murmure de aprobare.
După ce ultimul dintre ei spusese ceea ce avea de spus, pe toată întinderea acelei câmpii imense se lăsă o linişte de mormânt. Oamenii înţeleseseră: Dumnezeu îndeplinise deja punct cu punct cererile lor.
                           (Bruno Ferrero, Doar vântul o ştie)