joi, 15 martie 2012

Sarmana vânzătoare de flori

Celebrul cardinal Pie, Arhiepiscop de Poitiers, vorbind într-o zi unui grup de doamne zeloase despre chemările la starea preoţească si călugărescă, spunea: ,,Eu cunosc foarte bine un băiat sărac, născut într-un sătişor, aproape de Les Chârtres, care ardea de dorul da a se face preot, însă părinţii lui erau foarte săraci şi nu-l puteau întreţine la studii, ba, mai mult, rămase orfan de mic, din copilărie.
            Într-o zi de Bobotează, acest copil a intrat în catedrala din Poitiers şi şi-a umplut inima cu frumuseţea şi măreţia ceremoniilor din biserică. O dorinţă arzătoare, o rază de lumină şi speranţă i-a cuprins inima, un nod de plâns i s-a suit pâna-n gât şi a ieşit îndată afară; lacrimile au început să strălucească în ochii săi fragezi.
            Ieşind din Biserică, o doamnă bătrână îl vede plângând; era o vânzătoare
de flori S-a apropiat de el şi l-a întrebat:
      -De ce plângi, băieţaş?
      -Aş vrea să devin preot, dar sunt prea sărac...
      -Curaj, te voi ajuta eu!...
            Sărmana bătrânică şi-a scurtat somnul de noapte şi puţinele ore de odihnă de peste zi; petrecea ore lungi din zi şi noapte pentru a mai coase ceva, ca, în modul acesta, să îl întreţină în seminar pe copilaşul acela sărman.
            Doamnelor - încheie cardinalul cu lacrimi în ochi - sărmana bătrânică e moartă, dar acel copilaş a ajuns preot, episcop, cardinal; şi acesta sunt eu care vă vorbesc. Datorez totul acelei sărmane vânzătoare de flori...