vineri, 18 mai 2012

Apa "minunată"

O femeie veni o data la Sfântul Vincenţiu Ferreri (1350 – 1419). Acesta era un călugăr dominican. Femeia se plângea de necazurile pe care le are mereu cu soţul ei:
 - Este aşa de ursuz şi de arţăgos, că nu mai pot să-l suport. E dur şi vorbeşte urât cu mine. Nu ştiu ce să mă mai fac!
            Sfântul Vincenţiu s-a uitat la ea, s-a gândit puţin, şi apoi i-a dat următorul sfat:
 - Mergi la mănăstirea noastră, şi spune-i fratelui de la poartă să-ţi dea apă din fântâna mănăstirii. Când vezi că bărbatul tău se apropie de casă, să iei o înghiţitură din acea apă şi să o ţii cam zece minute în gură.
            Femeia a făcut întocmai cum i s-a spus. Când bărbatul ajungea acasă, se vedea că este cam indispus şi nerăbdător. Femeia lua imediat o înghiţitură din apa miraculoasă şi se străduia să o ţină cât mai mult în gură. Bărbatul, deşi încerca  ceva ceartă, se potolea imediat, furtuna din acea seară nu mai avea loc. Şi în fiecare seară, femeia, foarte conştiincioasă, lua din apa minunată, iar în casă se aşternea liniştea. Bărbatul parcă era altul, era transformat. Ba chiar o lăuda pentru liniştea şi răbdarea ei.
            Fericită din cale-afară de schimbarea soţului ei, femeie merse în grabă la sfântul Vincenziu ca să-i mulţumească şi să-i povestească despre minunea întâmplată.
 - Nu apa din fântâna mănăstirii, a spus călugărul, a făcut minunea, ci tăcerea ta. Mai înainte mereu comentai în faţa lui şi îl enervai prin permanente contraziceri. Dar cu apa în gură, nu ai mai putut vorbi, iar tăcerea ta l-a îmblânzit.
            (Şi astăzi se mai spune în Spania: „Bea din apa Sfântului Vincenţiu!”)