luni, 28 mai 2012

Curaj de la Duhul Sfânt

Gertrud von Le Fort (1876 – 1971)  (foto) a fost fiica unui ofiţer prusacdin Westfalia. S-a născut într-o familie protestantă luterană, în Germania, şi a studiat teologia, istoria şi filozofia la Universitatea din Heidelberg şi apoi la Berlin. A fost foarte plăcut impresionată de convertirea cunoscutei călugăriţe carmelitane, Edith Stein. S-a convertit la catolicism în anul 1925.
Una dintre cărţile sale mai cunoscute este Die Letzte am Scafott (Ultima la eşafod). În această carte, Gertrud von Le Fort povesteşte moartea călugăriţelor din Compiègne, o localitatea din nordul Franţei, care au fost ucise prin ghilotinare în timpul revoluţiei franceze.
Călugăriţele au fost aduse cu un car în Piaţa Revoluţiei, în timp ce ele cântau psalmi. Cântarea lor răzbătea prin mulţime, răsunând până departe. După ce au cântat Salve, Regina, au început să intoneze Veni, Creator Spiritus (Vino, Duhule Creator).

Mulţimile erau foarte agitate, dar, încetul cu încetul, în timp ce căruţa se apropia tot mai mult de eşafodul unde ele trebuiau să fie ucise, agitaţia scădea tot mai mult, până când în piaţă s-a aşternut o tăcere de mormânt. Cântarea călugăriţelor se stingea încet-încet, pe măsură ce maicile erau ghilotinate una după alta. Dar câte mai rămâneau, reluau şi continuau cântarea Vino, Duhule Preasfânt de la capăt. Au mai rămas două, apoi una….Ridicată şi ultima soră pe eşafod, cu capul sub ghilotină, s-a sfârşit cântarea…
Când deodată, din mulţime, se aude un glas, ca de privighetoare, care intonează cu putere Veni, Creator Spiritus. Cine era? Era o călugăriţă care, de frica morţii, îşi lăsase haina de mănăstire şi se îmbrăcă în haine obişnuite. Aşa se amestecă prin mulţime, nefiind recunoscută de revoluţionari, şi se separă de surorile ei, sperând că aşa se va salva.
Plină de căinţă pentru laşitatea ei, la auzul cântării lor şi-a recăpătat curajul şi, de la strofa neterminată, ea continuă până la capăt. Doar Amin-ul nu s-a mai auzit, deoarece femeile fanatice ale revoluţiei au ucis-o şi pe ea.
Duhul Sfânt, cu darul puterii şi al curajului, a unit-o cu grupul de martire şi şi-a primit coroana nemuririi.