sâmbătă, 21 iulie 2012

Albinele de la Mariapócs


          Există istorie deosebită cu albinele din Mariapócs. În secolul trecut un om din Kálla, Bangó András, suferea foarte mult din cauza gutei şi nu putea să meargă fără cârje. Într-o zi, la îndemnul unui vecin, a plecat cu căruţa la Mariapócs să-şi caute vindecarea. Pe drum se întreba ce va dărui bisericii, dacă se va vindeca. Pentru că era apicultor, s-a hotărât să dăruiască bisericii, în caz de vindecare, o familie de albine. Ajungând la biserică, s-a rugat, a simţit că nu-l mai dor picioarele şi a reuşit să se ridice singur. Vindecat, a plecat acasă pe jos. Pe drum s-a gândit că un stup de albine n-ar fi de prea mare folos la Mariapócs şi, până la urmă, a ajuns la convingerea că e mai bine să nu-l mai dea. Ajuns acasă, primul lucru a fost să-şi vadă stupii. Mare i-a fost, însă, spaima când a văzut că albinele făgăduite părăsesc stupul şi, ca şi cum ar fi ştiut unde le este noul stăpân, o pornesc în zbor spre Mariapócs. 
          În timpul cutremurului din 1834, în pereţii navelor laterale dinspre nord şi sud ale bisericii, s-au produs crăpături. Albinele s-au stabilit tocmai în crăpătura din partea de nord: de atunci trăiesc acolo, fără să aibă parte de vreo îngrijire. Toamna se retrag mai devreme, primăvara încep mai târziu decât celelalte albine, probabil din cauza zidului rece. Cutremurul a provocat crăpături şi în zidul sudic, mai călduros, al bisericii, dar albinele, deşi le place căldura, s-au stabilit în zidul dinspre nord. 
         O întâmplare interesantă s-a petrecut la 16 mai 1990: întreaga familie de albine şi-a părăsit adăpostul, a zburat cu mult zgomot împrejurul bisericii şi s-a reîntors la locul ei. 
(În imagine: icoana Maicii Domnului de la Mariapócs)