duminică, 9 septembrie 2012

Un sfat bun


Renumitul medic De Borg, întorcându-se odată de la un bolnav, a trecut printr-o pădurice. Un tânăr îi ieşi în cale cu pistolul în mână, somându-l să-i dea banii. Medicul, fără a-si pierde cumpătul, a scos banii şi i-a dat, zicându-i cu bunătate:
 - Prietene, de ce te ocupi cu această meserie atât de urâtă, care, mai devreme sau mai târziu, te va duce la ştreang. Şi apoi, gândeşte-te, vei fi pedepsit şi de Dumnezeu. Nu te gândeşti că odată va trebui sa mori?
Nu-ţi pasă de sufletul tău? Eşti botezat dar vei ajunge de ruşine atât pe pământ cât şi dincolo.
Tâlharul a pus capul în pământ şi a plecat.
După şapte ani, pe când De Borg se afla într-un oraş, simţi o mână pe umăr. Întorcându-se, a văzut un domn bine care l-a salutat cu gentileţe şi l-a poftit acasă la el. Acceptând, doctorul a găsit o casă bine pusă la punct. Soţia cu pruncul în braţe îi pofteşte la masa. Înainte de a se aşeza, stăpânul casei cade în genunchi la picioarele medicului, zicând:
 - Stimate domn, ceea ce vedeţi aici, după Dumnezeu, vă datorez dumneavoastră. Vă mai amintiţi de acel sfat dat unui tâlhar, care v-a luat banii acum şapte ani în urmă? Eu sunt. Poate v-aş fi ucis, dar acele cuvinte pline de dragoste nu le-am uitat niciodată; ele m-au întors la Dumnezeu.
După ce i-a restituit suma, au luat masa împreună plini de fericire.